Nytänkande utvecklingsbiolog beviljas 
14 miljoner i unikt anslag för unga forskare

16 jan, 2020

Många forskare delar frustrationen över att konkurrera 
om anslag. Inte minst de av framtidens främsta forskare 
som stupar på mållinjen till prestigefyllda, långsiktiga bidrag från det Europeiska forskningsrådet (ERC).

En av dem är Emma Andersson på Karolinska Institutet (KI) 
som trots högsta betyg från ERC:s sakkunniga fick avslag när ERC:s budget inte räckte till. Anderssons projekt beviljas nu 14 miljoner kronor av Ragnar Söderbergs stiftelse genom Swedish Foundations’ Starting Grant — via initiativet samarbetar fem svenska stiftelser för att fånga upp framstående unga forskare som riskerar tappa tempo i sitt arbete.

Emma Anderssons projekt är i den europeiska tätgruppen enligt ERC:s bedömning. Hon leder studier om hur nervsystemet styr utvecklingen av lever och gallgångar under fosterstadiet — med siktet inställt på att lösa gåtor kring genetiska sjukdomar såsom Alagilles syndrom. Varje år föds ungefär 2–3 barn i Sverige med den obotliga sjukdomen som kan leda till allvarliga lever- och hjärtproblem. Andersson som startat upp två labb på KI, ser fram emot att dela det glädjande beskedet med kollegorna: – Det här är av avgörande betydelse. Det tillåter oss att ta en risk vi inte kunnat ta annars. Och vår projektidé …om jag har rätt kommer det att ändra vårt sätt att se på utvecklingsbiologi och hur våra organsystem interagerar under tidig utveckling. Swedish Foundations’ Starting Grant (SFSG) utgår från ERC:s välrenommerade sakkunnigbedömning för att erbjuda högkvalitativa ERC-ansökningar en andra chans på hemmaplan. Med minimal administrativ insats får de deltagande stiftelserna i sin tur möjlighet att, efter respektive stadgar och prioriteringar, bevilja strategiskt viktigt stöd till framstående unga forskare. Sedan 2015 har 14 forskare beviljats sammanlagt 200 miljoner kronor via SFSG. 

Initiativet avser inte ersätta medel från det Europeiska forskningsrådet. Forskare som beviljas anslag via SFSG förutsätts fortsätta ansöka hos ERC. Förhoppningen är snarare att uppmuntra fler akademiskt yngre forskare vid svenska lärosäten att göra detsamma; högt rankade ERC-sökande har nämligen visat sig ha goda chanser att beviljas finansiering när de söker en andra gång.

 


Swedish Foundations’ Starting Grant (www.startinggrant.se) är ett samarbete mellan Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Kempestiftelserna, Olle Engkvists Stiftelse, Ragnar Söderbergs stiftelse och Riksbankens Jubileumsfond. 


I BLICKFÅNGET

Klimatekonomi

Ett fåtal ekonomiska åtgärder kan få betydande positiva effekter på flera av de...

Studying Sweden’s take-off

What can we learn about economic development from studying Swedish historical data?...

Studying Sweden’s take-off

What can we learn about economic development from studying Swedish historical data?...

Ragnar Söderbergprojekt i ekonomi 2017

Två projekt i ekonomiska vetenskaper beviljas cirka 7,5 miljoner kronor vardera. I...
Senast Publicerat Innehåll
Årsberättelse 2020

Årsberättelse 2020

Ny vd: Anna Wetterbom

Ny vd: Anna Wetterbom